Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek a vízparton

A Duna nem a világvége. Bármely településen kiszállunk, ötszáz méteren belül biztosan találunk közértet/zöldségest, így nem kell feltétlen kajahegyet vinni magunkkal.

Bundás kenyér

 Hozzávalók: 2 tojás, tej, só, kenyér, fokhagyma

Verjünk fel személyenként 2 kisebb tojást, adjunk hozzá tojásonként 0,2 dl tejet, ízlés szerint sózzuk meg, és verjük tovább, amíg habos lesz. Kenyérből vágjunk vékony szeleteket. Körös-körül levághatjuk a héját - ez jó lehet még a horgászcsaliba - mártsuk a felvert tojásba, majd bő, forró olajban, közepes lángon, mindkét oldalát süssük világos pirosra. Különlegesebbé tehetjük az ízét, ha a tojásba kevés reszelt sajtot is keverünk. Az intenzív ízek kedvelői személyenként 1 gerezd áttört fokhagymát adnak a péphez. A kisült kenyérszeleteket élére állítva szedjük ki, melegen tálaljuk. Teával érvényesül leginkább az íze. 

 Zöldborsó főzelék

 Hozzávalók: 8 ek., olaj, 4 ek., liszt, 2 üveg zöldborsó+leve, 1 kk só, 3 kk. Cukor. 0,5 liter tej

bogracs-2.jpgAz edény aljába 8 evőkanál (ek.) olajat teszünk, majd hozzá 4 ek. liszt a rántáshoz. Aranysárgára pirítom a rántást, majd beleteszem a két üveg zöldborsót. Folyamatos keverés és odafigyelés szükséges, hogy ne égjen oda. A zöldborsó levével felöntöm. Otthoni körülmények között továbbiakban tejjel hígítom a szükséges mértékig. Sózom és cukrozom ízlés szerint.

Ugyanezt megtehetjük - szükség esetén - a parton szedett csalánnal is, csak előtte mossuk le. Csak a leveleit hagyjuk meg, azt is forró vízben pároljuk meg és aztán mehet a rántásba. Másrészt a csalánból remek tea és akár leves is készíthető.

Bakonyi cicege

Hozzávalók: krumpli, liszt, tej, vöröshagyma, olaj, bors, só.

A meghámozott és lereszelt burgonyához (miután a levét kinyomkodtad, lecsurgattad) szitálj lisztet, s keverj annyi tejet, hogy sűrű tésztát kapj. Sózd, borsozd meg. Vöröshagymát vágj kis kockákra és nagyon kevés olajon piríts aranysárgára, majd add a krumplis keverékhez. A masszát pihentesd 10-15 percig. Palacsintasütőbe önts kevés olajat, s abba terítsd a tésztát 4-5 mm vastagon. Így süsd meg mindkét oldalát. (Mivel nehezen sül át, lassú tűzön tartsd.) Ízesebb a tésztájába kevert reszelt sajttal, vagy apróra vágott sonkával.

 

Lepcsanka

Hozzávalók: 1kg reszelt krumpli, 20 dkg apróra vágott maradék sült vagy főtt hús, liszt, só, bors, olaj a sütéshezscanimage36-xxx.jpg

A hozzávalókat fakanállal összekeverjük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy sűrű keverhető masszát kapjunk. Serpenyőben olajat forrósítunk, kanállal tojásnyi halmocskákat szaggatunk a forró olajba, s fakanállal ellapítjuk. Mindkét oldalán pirosra sütjük. Tejföllel nagyon finom.

 

Macok (vagy tócsni, cicege)

 Hozzávalók: burgonya, liszt, tojás, fokhagyma, só, bors, mustár.

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, majd lereszeljük. Kb. fél kiló krumplihoz adjunk egy tojást, majd keverjük össze annyi liszttel, hogy sűrű tészta állagú masszát kapjunk. Sóval, őrölt borssal, mustárral, és apróra vágott fokhagymával ízesítjük. A fokhagyma adja az étel ízét, de ügyeljünk arra, hogy a többi ízt ne nyomja el. Egy edényben olajat forrósítunk. A forró olajba egy evőkanállal szedünk a tésztából, kilapítjuk. Mindkét oldalát megsütjük közepes lángon, ügyeljünk, hogy ne égjen meg. 

 

 Öreglebbencs

Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, 1 gerezd fokhagyma, 50 dkg burgonya, 30 dkg lebbencs (végszükségben tarhonya) tészta, nyáron pár darab friss paradicsom, paprika. Télen 10 dkg füstölt kolbász só, bors, őrölt pirospaprika.

A kockára vágott szalonnát bográcsban üvegesre hevítjük, a pörcöt a zsírból kiszedjük. A zsírba beletördeljük a lebbencs tésztát, barnára pirítjuk. Közben az apróra vágott vöröshagymát is belefonnyasztjuk a zsírba, ezt követi a burgonya, illetve nyáron az apróra vágott paradicsom és zöldpaprika. A zúzott fokhagyma gerezdet is belekeverjük, felöntjük vízzel, éppen hogy el ne lepje, majd ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával. Fedő alatt kis lángon puhítjuk az ételt, amíg a tészta kellően meg nem puhul. Keverni nem szabad, csak rázni! Télen az ízhatás miatt füstölt parasztkolbászt is lehet szelni az ételbe. Melegen tálaljuk, dekoráljuk szeletelt csípős zöldpaprikával. Vigyázat, nem update1 menü! 

 Paprikáskrumpli

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg füstölt kolbász, 40 dkg virsli, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, pirospaprika, só.

scanimage85b.jpgA szalonnát szeleteld fel, pirítsd meg, majd a zsírján fonnyaszd meg az apróra kockázott hagymát. A kolbászt karikázd fel, add a szalonnához és a hagymához, majd néhány perc együtt pirítás után, vedd le az edényt a tűzről. Ekkor keverd el benne a kávéskanálnyi pirospaprikát, dobd rá a megtisztított és cikkekre vágott burgonyát, sózd, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Tedd vissza a tűzre és fedő alatt lassú tűzön főzd. Amikor a krumpli félig megpuhult, add hozzá a felkarikázott zöldpaprikát és a megtisztított, feldarabolt paradicsomot. Amikor teljesen megpuhult, tedd bele a virslit, s még egyszer forrald össze az egészet.

 Puliszka

Hozzávaló: 35 dkg puliszkaliszt, só.

Forralj fel 1 liter sós vizet, s kis adagokban - folyamatos keverés mellett - szitáld bele a puliszkalisztet. Ha az összes dara benne van (s közben sikerült csomómentesre is keverned), hagyd még egy percig a tűzön, majd tedd félre, s legalább egy fél órát pihentesd. Többféle módon is elkészíthető: olajba mártogatott kanállal kiszaggatva, tálba téve, megsüthetjük köretnek. Tejföl és reszelt sajt hozzáadásával (ugyancsak megsütve) egytálételként is megállja a helyét. De piskótatekercshez hasonló sós különlegesség is készíthető belőle, ha a még meleg puliszkatésztát kinyújtva juhsajttal megkenjük, s feltekerjük.

  Babpörkölt

Hozzávalók: 30 dkg szárazbab, 2 fej hagyma, fél csomag szója-granulátum, 2 db paradicsom, 10 dkg szarvacska tészta, 1 evőkanál liszt, 1 kávéskanál olaj, 1 evőkanál só, késhegynyi őrölt bors, késhegynyi pirospaprika, vegeta.scanimage86-yyy.jpg

A babot, 10 órányi áztatás után, kevés vízben sóval és vegetával majdnem puhára főzzük (kb. fél óra). A hagymát megtisztítjuk és kockákra vágjuk. A paradicsom héját lehúzzuk és összevágjuk. A szóját a hagymával az olajon megpirítjuk, megszórjuk a liszttel, a pirospaprikával, és 3 dl-nyi vízzel felöntjük. Beletesszük a paradicsomot, az ízesítőket, és addig pároljuk, míg a paradicsom majdnem szétfőtt (kb. 10 perc). Ekkor beletesszük a babot és amint felfőtt, rögtön a tésztát. Amikor a tészta megfőtt, megdagadt, szinte lé nem is marad az étel alatt. Használhatunk konzervbabot és sűrített paradicsomot szükség esetén.

 Mexikói Chilis bab

Hozzávalók: 40 dkg darált marhahús, 15 dkg füstölt szalonna, 1 közepes vöröshagyma, 50 dkg tarkabab, 15 dkg paradicsompüré, 5 dkg reszelt sajt, 3 kávéskanálnyi csípős paprika (chili), bors, só

A füstölt szalonnát vágd kis kockákra, s süsd ki. A zsírján párold meg az apróra vágott vöröshagymát; s ha már üveges, add hozzá a marhahúst is. Amikor a hús kifehéredett, szórd meg a pirospaprikával, keverd hozzá a paradicsompürét, majd sózd és borsozd. (A félretett szalonnakockákat is visszateheted.) Fedő alatt lassú tűzön párold 15-20 percig, majd keverd bele az előkészített babot, s lassan főzd tovább, míg meg nem puhul. (Időnként egy kis vizet kell aláönteni.) Tálalás előtt szórd meg reszelt sajttal.

Chilis bab sörrel

Hozzávalók: 1 kg darált hús, 2-3 fej hagyma, 2-3 paprika, 70 gr. sűrített paradicsom, 3 kk chili, 4 db. 400 gr-os babkonzerv (átszűrve, átmosva), 1 doboz sör, só, bors,  ek. piros-paprika, szalonna izlés szerint

Bogrács aljára izlés szerint olajat vagy zsírt teszünk, de szalonna mindenképpen kerüljön bele. Ebben a felaprított hagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darabolt TV (lehet más is)  paprikát és később a darált húst is. Összesütés közben sózzuk, borsozzuk izlés szerint, majd adjunk hozzá chilit és a piros paprikát. Ha a hús félig megfőtt, öntsük bele a sört és azzal főzzük készre. Ha a hús megpuhult, adjunk hozzá paradicsompürét, ezzel együtt süssük készre. Ha elkészült, adjuk hozzá a korábban leszűrt, átmosott babkonzervet. Egy utolsó összefőzést követően tálalható. Egy kis kenyérrel nagyon laktató.

 

 Halászlé

Hozzávalók: 1 közepes ponty (kb. 1,5 kg), 2 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika (aki szereti az erőset, erős paprikát is tehet bele), 2 paradicsom, 1 evőkanál pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál só.

07b.jpgA halat megtisztítom, szeletekre vágom. A fejéből, az uszonyokból, valamint a filézés vagy szeletelés után kikerülő csontokból, leeső apró haldarabkákból készítem a halászlé alaplevét, a halszeleteket pedig a levesbe teszem. A hagymát megtisztítom és karikára vágom. A fokhagymát finomra aprítom.

Bogrács aljára teszem a vöröshagymát és a fokhagymát, majd ráhelyezem a halaprólékot és a csontokat. Csapott evőkanál sót és pirospaprikát szórok rá, ezután az egyik zöldpaprikát belekarikázom. Ráöntök bő két liternyi vizet és felforralom. Erős lángon főzöm legalább másfél órán keresztül, de nem kell mellette állni. 15 perccel a főzési idő letelte előtt belerakom a felvágott paradicsomokat. Közben a halszeletek mindkét oldalát megsózom. A levet leszűröm, átpasszírozom. Az így nyert sűrű hallevet felforralom és a már forrásban lévő levesbe óvatosan beleengedem a halszeleteket. Keverés nélkül, nagyon kis lángon 10 percig főzöm, végül a megmaradt zöldpaprikát vékony karikára vágom, és az utolsó pillanatban beleteszem.

Fokhagymás ponty

Hozzávalók: 1 kg körüli ponty, 10 dkg Rama, 4-5 gerezd fokhagyma, 1-1 csokor petrezselyem és  zeller-zöld, só, bors, paprika, liszt, kevés citromlé, 2 dl tejföl

A Rama-t 2-3 gerezd tört fokhagymával, a finomra vágott zöldekkel, sóval, borssal és citromlével simára keverjük. A megtisztított ponty fejét és farkát levágjuk, törzsét a gerincére merőlegesen bevagdaljuk. Ezekbe a vágatokba töltjük az ízesített vajat. Serpenyőbe tesszük a halat és tetejét paprikás liszttel meghintjük. Borsónyi vajat morzsolunk rá, majd fedő alatt sütjük. Végül leöntjük 2 gerezd tört fokhagymával elkevert tejföllel, és még pár percre visszatesszük a serpenyőbe. Sós burgonyával tálaljuk.

 Halpaprikás bográcsban

Hozzávalók: 80 dkg pontyfilé, (vagy harcsa, kecsege, törpeharcsa vegyesen), 15 dkg vöröshagyma, 1 dl olaj, 1 evőkanál pirospaprika, 15 dkg húsos paprika, 10 dkg paradicsom, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, só, 2 dl száraz fehérbor, 60 dkg tisztított burgonya.023-vvv.jpg

A finomra vágott hagymát kevés olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a szeletelt zöldpaprikát, néhány percig együtt pirítjuk. A tűzről félrehúzva pirospaprikát hintünk rá, felöntjük fehérborral és hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot. További öt perc forralás után adjuk hozzá a tejfölt, melyet előzőleg liszttel, fél dl langyos vízzel csomómentesen kikevertünk. Mártás sűrűségűvé forraljuk. Forrás közben apránként tesszük bele a haldarabkákat, és 7-8 perc forralás után sóval kellően beízesítve tálaljuk. Amikor a halat beletettük, kevergetni nem szabad, csupán a bográcsot rázogassuk óvatosan. Külön edényben főtt sós burgonyával körítjük.

 Keszeg sütve

Hozzávalók: 10 db keszeg, 3 dkg só, 10 dkg liszt, 1 db fejessaláta, 0,5 dkg fűszerpaprika, 6 dl olaj, 10 adag velesült burgonya.

A keszegeket pikkelyezzük, bontjuk, a belsőségeket eltávolítjuk, majd a fejeket levágjuk az első gerincszelettel együtt. Az előkészített keszegeket hosszanti irányukra merőlegesen vagy enyhén rézsútosan sűrűn beirdaljuk a gerinccsontig. Arra ügyeljünk, hogy a gerinccsontot ne vágjuk át, mert így sütés közben a keszegek könnyen eltörhetnek. Ezután kívül-belül jól besózzuk a keszegeket és állni hagyjuk. Közben elkészítjük a paprikás lisztet. A megszitált liszthez keverjük a fűszerpaprikát.

Az előre besózott keszegeket a paprikás lisztbe forgatjuk, a felesleget lerázzuk. Serpenyőben olajat melegítünk, amelyben a keszegek mindkét oldalát megsütjük pirosra, ropogósra, közepes ütemben, hogy húsuk ne maradjon nyers középen sem.

A keszegeket úgy sütjük, hogy a vége felé hozzáadjuk a a héjában főtt, hámozott, cikkekre vágott burgonyát. A keszegeket és a burgonyát együtt sütjük készre. Ha elkészültek, lapátkanállal csepegtetőrácsra emeljük mind a keszegeket, mind a velesült burgonyát, és alaposan lecsepegtetjük. A velesült burgonyát tálpapírral fedett halastálra halmozzuk, majd ízlésesen mellé helyezzük a sült keszegeket úgy, hogy félig fedjék egymást.

   Törpeharcsa Gyurci módra

Hozzávalók: 6-10 törpeharcsa (nagyságtól függően), 1 dl. édes pezsgő, reszelt gyömbér v. gyömbér por, kevés fehérbors, kevés olaj, só

A törpeharcsát megtisztítjuk, majd forrásban levő vízbe mártjuk. Pár másodpercig bene hagyjuk, majd kivéve lenyúzzuk a bőrét (könnyen jön). Az előkészített halat vékonyan sózzuk és borsozzuk, megszórjuk gyömbérrel. A halakat serpenyőbe helyezük. Alájuk kevés olajat és édes pezsgőt öntünk. Fóliázzuk be a serpenyőt. Pároljuk meg a halakat. Ennek ideje a halak nagyságától, a tűztől és tőlünk függ. 

 Törpeharcsa Petya módra

Hozzávalók: Egy halom törpeharcsa (kb. 30-50 db.), izlés szerint vegeta, izlés szerinti sült halhoz való fűszerkeverék, 4-5 fej nagyobb vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma étolaj vagy zsír

A törpeharcsát 40-50 fok meleg, 1-2 evőkanál sót és 1 deci ecetet tartalmazó vízben hagyjuk állni 5 percig, ettől a nyálkaréteg könnyen lemoshatóvá válik. Pucolás után kevés zsiradékot tegyünk a serpenyőbe. Sorba pakoljuk bele a vegetával és a fűszerkeverékkel alaposan meghintett halakat. Só külön nem szükséges! A halak közé szórjuk be a kis karikákra darabolt fokhagymát, majd a halakat fedjük le a karikára vágott vöröshagyma szeletekkel. Addig süssük fedő alatt serpenyőben, amig a hagyma finomra sül.

 Törpeharcsa rántva

Hozzávalók: 20-30 db törpeharcsa, liszt, tojás, zsemlemorzsa - ezek a panirozáshoz, só

scanimage20-xx.jpgA törpeharcsákat pár pillanatra forró vízbe mártod, ezután hófehérre dörzsölöd, majd bontod. Ha kész besózód, állni hagyod és bepanírozod - úgyanúgy mint a sertéskarajt - és forró olajban kisütöd. Előnye - ha későbbre is marad - a paprikás lisztbe forgatott törpékkel szemben, hogy nem vizesedik át "bunda".

 

Marhapörkölt

Hozzávalók: 80 dkg marhahús, 5 dkg zsír, 1 nagyobb fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, köménymag, majoránna, 20 dkg lecsó, 50 dkg burgonya, csipetkebetét.

Az apróra vágott hagymát zsírban megpirítjuk. A lángról levéve hozzáadjuk a paprikát, elkeverjük, egy kevés vízzel felengedjük és visszatéve zsírjára sütjük. Az egyforma kockákra vágott húst beletesszük, elkeverjük, megsózzuk. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, pároljuk. Ha elfőtte saját levét, egy kevés forró vizet öntünk rá. Párolás közben hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát és az apróra vágott köményt. Amikor majdnem puha, hozzátesszük a szép apró kockákra vágott burgonyát és addig pároljuk vele, amíg a burgonya üveges nem lesz. Ugyancsak akkor adjuk hozzá a zöldpaprikát és a friss paradicsomot (vagy lecsót). Fölengedjük vízzel a kívánt mennyiségre, utánasózzuk, és az egészet puhára főzzük. Külön kifőzött csipetkével tálaljuk.

 Marhalábszár bográcsos pörkölt

Hozzávalók: 4 kg növendék marhalábszár, marhacsont (ízlés szerint). 0,7 kg vöröshagyma: apróra vágva, 5-6 gerezd fokhagyma: apróra vágva, 2 kávéskanál köménymag, 4,5 dkg őrölt paprika, 3 db zöldpaprika, paradicsom, vörösbor, kb. 3,6 dkg só, 1 db kisebb paradicsom 1 db csípős paprika, 2 evőkanál zsír (olaj) a bogrács belsejének kikenéséhez.

A bográcsot vékonyan kizsírozzuk (olajozzuk). A marhahúst 3x3 cm-es kockákra vágjuk. A bogrács29b.jpg aljára a csontot tesszük. Ezután rétegesen rakjuk a húst, a fűszereket, a szeletelt hagymát. Először húst rakunk a csontra, amit szintén rétegesen, elosztva fűszerezünk: só, köménymag, fokhagyma, szeletelt vöröshagyma. A pirospaprika még nem kerül bele! Majd megint hús és stb. Fontos!: A sónak csak a 2/3-át használjuk fel, a többit ízlés szerint majd a kóstolás alkalmával. A tetejére kerül (egyben díszít is) a cikkekre vágott zöldpaprika és a négy felé vágott paradicsom. A csípős paprikát csak úgy vágjuk fel, hogy főzés közben, ha kell eltávolítható legyen. Az ízek összeérése miatt legjobb 1-3 órát (akár többet is) így összeállítva pácolódni hagyjuk. Mielőtt tűzre tennénk, felöntjük annyi vízzel, hogy a legfelső sor húst éppen ne lepje el. Szabad tűzön, gyakori bográcsforgatással főzzük. Legjobb tűz a keményfából van, de gázlángon is finom. Ez utóbbi esetben elmarad a jellegzetes "füst" íz. Kanállal lehetőleg ne kavarjuk, hogy ne törjük össze. Az egyenletes főzés miatt, ha mégis kavarni kell, akkor fakanállal, a bogrács aljáig nyúlva, óvatosan. Forrástól számítva kb. 2-2,5 óra múlva kész. Vigyázni kell, hogy le ne égjen! Ha levét elfőné, pótoljuk. Ha a kóstolás során a csípőssége elég, akkor a csípős paprikát kivesszük!

Ha a hús már majdnem megfőtt, (kb. 0,5 óra van még hátra, hogy kész legyen) akkor adjuk mag a "színét": Egy edénybe kb 2,5-3 dl pörkölt szaftot lemerünk. Ebbe simára keverjük a pirospaprikát, majd visszaöntjük a bográcsra. Tovább főzzük, de nagyon óvatosan, lassú tűzön, mert a paprika miatt könnyebben leéghet. A sós ízét ilyenkor állítjuk be véglegesre.

 Marhagulyás

 Hozzávalók: 60 dkg marha lábszár, 40 dkg burgonya, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kisebb zeller, 1 közepes nagyságú hagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 csomó petrezselyem, 1-2 szál zellerlevél, 1 doboz pritamin, 1 evőkanál étolaj, tarhonya, só, őrölt pirospaprika, bors, kömény, kakukkfű, 1 marhahúsleves kocka, 1 dl. száraz vörösbor.

A húst kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és az olajon az apróra vágott hagymával, paprikával és paradicsommal, 1 evőkanál pirospaprikával, kis vízzel puhára pároljuk. Utána 2 liter vízzel felengedjük. Beletesszük a felszeletelt zöldségeket, a leveskockát, a pritamint, a bort, hozzáadunk 1 kávéskanál sót és 1-1 késhegynyit a fűszerekből. Addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Utána belerakjuk a meghámozott, kockára vágott krumplit és a tarhonyát. Tíz perc múltán szórjuk bele az apróra vágott petrezselymet is. Ha nem elég piros a színe, pirospaprikát, ha szükséges, sót is teszünk bele. Egyet forraljuk. 

 Rácgulyás

 Hozzávalók: 70 dkg sertéscomb, 25 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 3 zöldpaprika, 2 paradicsom, 2 dl tejföl, 2 evőkanál zsír, bors, só.

23b.jpgA felforrósított zsiradékon pirítsd sárgára az apróra vágott hagymát, tedd bele a felkarikázott zöldpaprikát, majd néhány perc múlva a megtisztított, felnegyedelt paradicsomot. Ha már az is mepirult egy kissé, akkor mehet bele a felkockázott hús. Ha már fehéredik, öntsd fele annyi vízzel, amennyi ellepi, és lassú forralással főzd. Amikor már majdnem puha, add hozzá a megmosott rizst, s pótolj hozzá annyi forró vizet, hogy azt is ellepje. Borsozd, sózd és lassú tűzön főzd, míg a rizs meg nem puhul. Tálalás előtt keverd hozzá a tejfölt. Ha maradék párolt rizst használsz, azt akkor tedd bele, amikor a hús már puha. Ekkor természetesen nem kell feltölteni vízzel, s zárásnak elég egy alapos összeforralás.

 Részeges disznó

 Hozzávalók: 80 dkg sertéscomb, 2,5 dl sör, olaj, liszt, petrezselyem vagy snidling, őrölt bors, só.

A húst szeleteld fel, végezd el az elősütést, de ezúttal a hús mindkét oldalán süljön pirosra. Ezután a szeleteket tedd egy lserpenyőbe, borsozd (esetleg még sózd is) és öntsd alá a sört. Lassú tűzön párold puhára, keverés helyett időnként rázogasd. Tálaláskor a hússzeleteket locsold meg a lábasban visszamaradt mártással és szórd meg finomra vágott petrezselyemmel, vagy metélőhagymával.

 Paprikás csirke

Hozzávalók: 1,5 kg bontott csirke, 2 közepes hagyma, 2 közepes zöldpaprika, 1 kicsi paradicsom, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 8 dkg zsír, 1 dkg pirospaprika, 1 csapott evőkanál liszt, só.

A kisebb csirkéket négy, a nagyobbakat nyolc darabba vágd, s az alapos mosás után jól csurgasd le. A felhevített zsíron pirítsd zsemleszínűre az apróra vágott vöröshagymát, majd gyorsan keverd el benne a pirospaprikát és öntsd fel 1/2 dl vízzel. 1-2 perc lassú forralás után tedd bele az összevágott csirkét, sózd meg és a húsokat időnként forgatva fedő nélkül párold. Amikor a hús külseje megfehéredett, add hozzá a feldarabolt zöldpaprika felét és fedő alatt, lassú tűzön párold tovább. A csirkéket időnként forgasd meg (hogy egyenletesen párolódjanak) és ha a lé elfő alóluk, mindig csak nagyon kevés vízzel pótold. Amikor a csirke már majdnem puha, a tejfölből és lisztből készíts habarást, azt szűrd a csirkéhez, majd a tejszínt hozzáadva főzd készre. Tálalás előtt a maradék zöldpaprikával és a szeletekre vágott paradicsommal díszítsd.

 Földi csiga

Kerítsünk egy csomó csigát, úgy 40 darabot. Felhasználás előtt célszerű pár napig éheztetni. Ecetes, 072.jpgsós vízben jól mossuk meg. Tegyük főni forró vízbe és erősen főzzük fél óráig, majd vegyük ki a fazékból és rakjuk tálba, egészen hideg vízbe. Egy villával szedjük ki a csigaházból a benne lévő megfőtt csigákat. Deszkára rakva vágjuk le róla a belsőségeket. Darabolhatjuk. Tegyünk bele éppen annyi morzsát, mint amennyi a megvagdalt csiga húsa, sót és tört borsot, fehér bort is tegyünk bele egy keveset. Izlés szerint fokhagyma, petrezselyem is adható hozzá, majd egy serpenyőbe tegyünk egy jó kanál zsírt forrni és abba egy diónyi nagyságú vöröshagymát apróra vagdalva. A zsemlyemorzsás csigát tegyük a hagymás zsírba, keverjük tíz percig erős tűzön süssük készre. Köretnek lehet tarhonya.

Az éti csigát 1993-ban védetté nyilvánították. A 30 mm-nél kisebbeket tilos összeszedni. A csiga gyűjtése csap április 1-jétől június 15-ig megengedett. 

 Tarhonya

 Hozzávalók: 20 dkg. tarhonya, olaj,

scanimage91-bb.jpgNégy személyre cca. 20 dkg. Tarhonya szükséges. Mérőpohárban cca. ¼ liternek megfelelő mennyiséget mérhetünk. Edénybe 5 kk. olajat teszünk, egy kis füstölt szalonnával feldobhatjuk. A szalonnát olajon kicsit megfonnyasztjuk, majd beletesszük a kimért tarhonyát, aranysárgára pirítjuk. Folyamatosan keverjük, ügyeljünk rá, mert hajlamos arra, hogy odakap. Ugyanannyi vízzel felöntjük, fél fakanál sót adunk hozzá, ügyelve arra, hogy a szalonna is lehet sós. Folyamatosan keverjük, a vizet szükség szerint pótoljuk, amíg a kívánt minőséget el nem érjük. Ízlés szerint adható hozzá kockázott sárgarépa, hagyma vagy más. Lehet ízesíteni esetleg leveskockával. Lefedve puhára pároljuk. Köretnek kiváló. Szállítása is egyszerű.

Ha több személyre készülsz és egy zsák (500 g.) tarhonyát használsz fel, akkor ahhoz kb. 5 ek. olajat tegyél. A felét pirítsd meg aranybarnára az olajon, majd bele a másik felét és ezt követően gyorsan öntsd fel vízzel. Így kicsit tarka lesz, kicsit pörkölt ízű. Addig pótold vízzel ( kb. 1 liter) amíg felveszi, másrészt meg ne legyen kemény a közepe és ne legyen leves! Kis lángon, folyamatos keverés közben, mert hirtelen odaég!

 Tojáspörkölt

Hozzávalók: 8 db tojás, 4 pár virsli, 2 fej vöröshagyma, 3ek olaj, 1 kk sűrített paradicsom, 1 kk piros arany, só, bors, pirospaprika.

A tojásokat keményre főzzük, majd kockára vágjuk. A hagymát apróra vágva, olajon megdinszteljük. A tűzről lehúzva elkeverjük benne a pirospaprikát, piros aranyat és a sűrített paradicsomot. Felöntjük 2 dl vízzel, és lassú tűzön, kb. 20 percig, sűrűre pároljuk. Hozzáadjuk a felkarikázott virslit, ízesítjük sóval, borssal, - ha szükséges vizet hozzáadva – fedő alatt még 10 percig pároljuk. Beletesszük a tojásokat, lazán átforgatjuk, és 1-2 percig együtt főzzük. Köretként bármi lehet.

 Slambuc (1 főre)

Hozzávalók: 3 dkg szalonna, 3 dkg hagyma, 3 dkg tészta, 9 dkg krumpli,  pirospaprika

Bográcsban a felkockázott sós szalonnát zsírjára pirítom a hagymával együtt. A vége felé száraztészta 082b.jpgfelét beleteszem pirulni. Ha elkészült, a tűzről levéve pirospaprikát adok hozzá, elkeverem. A karikára vágott krumplit hozzáadom, vízzel felöntöm. Keverés, forrás után a maradék tésztát hozzáadom. Keverés után már csak rázni szabad, azt is 32 x.

 

 

 

 

PRAKTIKÁK

Vihetsz magaddal tojást is, de azt tedd egy zárható edénybe, amit meszes vízzel tölts fel. Amíg nem ejted le, addig kitart.

A grammozás-dekázás helyett célszerű beavatni egy mérőpoharat, én leginkább egy stampedlis poharat vontam be erre a célra. Mindenki saját maga izlése szerint alakítsa ki a fűszerekből szükséges mennyiséget.

Nyári nagy melegben egy vödörnyi vízbe tegyél egy marék műtrágyát (ammóniumnitrát). Lehül benne a söröd!

Felesleges egyszerre merő- és szűrőkanalat vinned. Elegendő egy szűrőkanál, amit - ha merni akarsz - vond be alufóliával és már nem is folyik ki a lé belőle.

 

 

 

evőkanál    = ek.

kávéskanál= kk.

 

 

A tésztafélék helyett szükség esetére vihetünk magunkkal tarhonyát. Ez kis helyen elfér, könnyen szállítható, csak a víztől óvjuk. Paradicsom helyett vihetünk magunkkal sűrített paradicsomot és más "tubus"-fűszert.

Ha darált húsról van szó, akkor ilyet ne vegyél. Vedd meg a húst amit szeretnél, otthon mosd le és tisztítsd meg és daráld le. Tudd, hogy mit eszel! Másrészt ha túrára készülsz kis dobozban adagokat le is fagyaszthatsz. Ezeket persze célszerű az első napon felhasználni.

Minden recept fő alkotóeleme (izlés szerint) a sör és a bor. Ezeket belsőleg fogyasszuk a főzéssel egyidőben.