Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyökerek

2013.04.23

Pongyola Pitypangp5030003.jpg

(Taraxacum officinale)

 

Hívják még gyermekláncfűnek is. Áprilistól a nyár elejéig virágzik, olykor még később is. Virágzáskor a növény levele ehető. Kiváló saláta és zöldségforrás. A-provitamint, B és C vitamint és más fontos ásványi anyagot tartalmaz. Méregtelenítő és vízhajtó. Felhasználható főzeléknek, de tea is készíthető belőle. Gyökere virágzás előtt sütve, főzve is EHETŐ. Mások szerint minden része fogyasztható, én azonban javasolnám a virágszárat kihagyni.

 

 

 

p5030014.jpg

 

Fehér tündérrózsa

(Nymphaea alba)

 

Hívják még tavirózsának is. Gyökereit mélyre engedi, akár 200 cm mélységben is képes megélni. Fehér virágai csak fényes nappal nyílnak ki. Védett. Alkalmazkodik a vízszinthez, úszóleveles. Közel 50 különböző fajta létezik. Május és szeptember között nyílnak. Mérgező növény. Védett! - de csak a fehér - eszmei értéke: 5000.-Ft.

12.jpg18.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Tőzegpáfrány

(Thelypteris palustris)38.jpg

Más néven mocsárpáfrányként is ismerik. Nádasok, magassásosok, mocsarak, nedves rétek, nedves fák, folyópartok, út menti árkok mentén, árnyékos helyen. Európa és az USA mérsékelt égövi területein honos.Érett spórái július és szeptemberben szóródnak. Védett növény, eszmei értéke 5.000.-Ft. Otthonosan érzi magát akár nyakig is a vízben. Itt a képen gyékény társaságában látjuk, hatalmas telepeket képes alkotni.

 37.jpg

 

 

 

 

 

 

 

                                        Közönséges nád

                                                                                                                                            (Phragmites australis)

35.jpg

 

A nád az egész világon megtalálható. Az állóvizek nádasainak egyik jellegzetes faja. A szárak végén 20-40 cm barnás bugavirágzatot hoz. Nagymértékben hozzájárulnak a vizek öntisztulásához. Régi korok embereinek jellegzetes építőanyaga. Ezen kívül fontos élőhely szárnyasoknak és rovaroknak. Ugyan létezik más faj is belőle, de a Dunán leginkább a közönséges náddal találkozunk.

 

 

 

 

 

 Békalencse

(Lemna trisulca)12.jpg

Apró, alig 1 cm magas, a víz felszínén lebegve szinte szőnyeget képez. Zöldes virágai VI-VII hónapban jelennek meg, alig észrevehetőek. Igénytelen, gyorsan szaporodó. Napos, félárnyékos helyet kedveli. Védelmet nyújt kisebb állatoknak, árnyékot ad, élelem halaknak és vízimadaraknak.

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                   

duna-020.jpg 

                                         Vízi lórum

                                (Rumex hydrolapathum)

 

 Más néven, Parti lósóska. Tekintélyes méretű. Elágazó  virágzati szárat növeszt, a virág színe vörösesbarna.

 

 

 

 

Széleslevelű gyékény

(Typha latifolia)207.jpg

 

Levelei szélesek, buzogány fölé nőnek, mely kb. 20 cm. jellegzetes, közismert növény. Itt éppen tövükben tőzegpáfrányokkal látható. VII-VIII hónapokban virágzik. Part megkötésére is használják. Korábban kádárok alkalmazták tömítőanyagként. Tetőfedőként is bevállt. Kibontott buzogánnyal párnát is tömtek. Kedvence a virágkötőknek és lakásdíszítőknek.

 

Sárga vízitök (Nuphar lutea)

                                                                                                                                                   016.jpg                                                    

Itt éppen gyékények tövében és előtérben egy levélen fürdőző galamb. Nagyobb képen jobban kivehető :)

A Sárga vízitök áprilistól szeptemberig virágzik. Sárga tavirózsának is hívják olykor, neki is úszó levelei vannak.  Zöld, üvegforma termése van. Hosszúszárú növény, elérheti a 2,5 métert is. Intenzív illata van. Évelő növény. A virágai olykor 10-20 cm hosszú szárakon emelkednek a víz fölé.

                                                                                                                  

Százszorszép

(Bellis perennis)077.jpg

Tavasszal megjelenő első leveli kiváló saláták. Egész évben virágzik. Virágai azonban csak napos időben nyílnak ki, esőben és éjszaka összezáródnak. EHETŐ

                                      

 

 

 

 

 Vérehulló fecskefű

(Chelidonium majus)

verehullo-fecskefu.jpgA növény minden része tejnedvet tartalmaz, ami a bőrt barnára színezi. 20-90 cm. magasra nő, áprilistól virágzik akár novemberig. Toktermésben - borsóhüvelyhez hasonló - hoz magokat. Magvain olajfüggő található. Hangyák is terjesztik, így nem várt helyen is felbukkanhat, pl. falak repedéseiben, faágakon. A népi gyógyászat szemölcsirtóként is használta. MÉRGEZŐ! Ismert még: kutyatej, vereslőfű, kecsketej, stb. Évelő gyom és mások szerint kiváló gyógynövény. Fájdalomcsillapító és görcsoldó hatású. Sejtosztódást gátló hatása fehérjebontó hatással párosul. Népi gyógyászat szembetegségekre és sebek kezelésére is használja. Legyünk vele azért óvatosak, csak orvosi kontakt mellett próbálkozzunk vele.

 

Kerek repkény

(Glechoma hederacea)p5030036.jpg

Fűszeres illatú, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító gyógynövényként és fűszerként használták. 5-20 cm magas, márciustól májusig virágzik. Illóolajat, sok vitamint és egészséges keserűanyagot tartalmaz. Ismert még földi repkény, földi borostyán, folyófű néven is. Virágzáskor a növény föld alatti részét gyűjtik. EHETŐ! de inkább csak virágzás előtt, később erős ízhatása van.Leveleit, fiatal hajtásait érdemes feldolgozni salátának, levesnek.

 

 

 Fehér mécsvirág

(Melandrium album)

p5030005.jpgAlkonyatban is virágzik, talán ez marad a legtovább nyitva. Éjjeli lepkefajoknak kínál randevút. 50-100 cm magasra nőhet. Pelyhes szárú, évelő. V-IX között virágzik, gyomnövény. Az egész növény szőrös. A szegfűfélék családjába tartozik.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                           

 

Mocsári nefelecsp5030008.jpg

(Myosotis palustris)

Kedveli a vizes élőhelyeket. V-X hóban is virágzik. Egynyaras, de magvaiból újra hajt. Mások szerint évelő. Többféle színben is felbukkanhat,

 

 

 

 

 

 

 

Medvehagyma

054.jpg(Allium ursinum)

Intenzív hagyma - mások szerint - fokhagyma - illata van. Nem egyedülálló növény, élőhelyén kiterjedt telepeket alkot, 15-50 cm magasra nőhet. IV-VI hóban virágzik, félárnyékos, nedves talajt kedveli. Régen gyomorpanaszokra és vérnyomáscsökkentésre használták. A növény minden része EHETŐ!

 

 

 

 

 

Csalán

(Urtica dioica)097.jpg

Közismert növény. Aki mégsem ismeri, az hamar kiismeri. Elágazás nélküli, hosszú szögletes szára van. Szárát és leveleit csalánszőr borítja, akár 2 m magasra is nőhet. Nitrogénben gazdag talajon érzi igazán jól magát. VI-IX hónapokban virágzik. Kedveli az árnyékos, nedves helyeket, de egyes falyai mocsarakban is fellelhető. Gyógyító hatását régről ismerik. Értékes ásványi anyagokat, vitamínokat tartalmaz. Gyökere sárga színezőanyag. EHETŐ! Leveléből leves, főzelék, tea készíthető. Gyom és gyógynövény. Több faj létezik belőle. Leg ismertebb a Nagy csalán. Lepkefajok kedvenc tápláléka. Erősítő, vizelethajtó, vértisztító, gyulladáscsökkentő hatása is ismert, reumás panaszokra is hatásos. Gyökere - annak kivonata - hajhullást gátló, haj erősítő.

 

 

 

 

075.jpg Erdei szamóca

(Fragaria vesca)

IV-VII hóban virágzik, 5-20 cm magas szárat növeszt. Erdők, bozótosok szélén található. Piros termése EHETŐ!

 

 

 

 (A fotókat készítette: Hachbold Gyula)

 

 

Sulyom

(Trapa natans)

A sulyom, a füzényfélék családjába tartozó vízinövény. Kedveli a holtágakat, lassú folyású vizeket. Kezdetben azkep0947.jpg iszapban gyökerezik, majd később úszó növénnyé válik. VII-VIII hóban virágzik. Szokták még vízigesztenye, vízidió néven is említeni.  Egyéves növény. Az érett termések a nyár végén levállnak a növényről és az iszapba sűlyednek. Kedveli a nap melegét és fényét. Mivel védett növény, nem gyűjthető. Csillag alakú termése EHETŐ! 

"A zöld levelei alól kiszedett sulymokat megmossuk, forró vízben 5-8 percig főzzük. Lehűtve, tálba rakva kitűnő, gesztenyére hasonlító csemege. Késsel szétvágva fehér belső tartalmát fogyasztjuk. Zsenge korában nyersen, főzés nélkül hasonlóképpen élvezhető. (Terebes)"

(fotót készítette: Juhász Imre)

Komló

(Humulus lupulus L. - Cannabaceae) 

kep0953.jpgÉvelő - EHETŐ - haszonnövény. Jellegzetes tobozszerű a - női - termése, akár 8-10 méter magasra is felfut. A képen éppen nádra hajtott fel. A sörgyártás egyik fontos alapanyaga. A gyógyszeripar idegnyugtatót gyárt belőle. Rendkívül gyorsan nő, mindenre felfut, zömében jobbra csavarodik. Kedveli a napsütést. Több fajtája is ismert. A fiatal hajtásokból - áprilisban, a levelek megjelenése előtt - saláta, leves, főzelék készíthető. Termése jó salátának, teának. Szárának rostjait kötözésre, szövésre is használták. Termése VIII-IX hóban szedhető sörkészítéshez.. A kenderfélékkel áll közeli rokonságban.

(fotót készítette: Juhász Imre)

 

csillagvirag.jpgCsillagvirág

( Scilla ... )

Ismertek még Duna-völgyi csillagvirág, Erdélyi csillagvirág, de Tavaszi, Nyugati és Ligeti csillagvirágként is egyes fajtái.Közel 90 fajtája ismert. Védett ! Kis termetű, 10-25 cm magasra megnövő növény, kék vagy lilás, felálló kocsányon fejlődő virágokkal. Tavaszi növény, gyógyászati felhasználása is ismert. Eszmei értékük 5000-10.000-Ft.

(fotót készítette: Bárth Péter)