Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szárnyak

2013.04.23

Vízimadarak és a Duna

 

Bütykös hattyú

 

(Cygnus olor) Az öreg madár tollazata tiszta fehér, 150 cm. Csőre narancsvörös, a csőr töve és a csőrtő gombszerű bütyke fekete. A hím csőrbütyke tavasszal erősen megnövekszik. Úszás közben nyakát S alakban tartja, csőre lefelé irányul. A narancsszínű csőr, fekete csőrbütyök és a behajlított nyak jól megkülönbözteti az énekes és a kis hattyútól. A fiatalok tollazata szürkésbarna, csőrükön nincs bütyök, csőrük színe szürkés rózsaszínű, lábuk szürke. A bütykös hattyú ingerlékeny, hamar kész a támadásra, ilyenkor nyakát begörbíti, szárnyát félig kiterjeszti. Parkokban gyakran tartják félszelíd díszmadárként. Röpte erőteljes, egyenes vonalú. Nyújtott nyakkal repül, szárnycsapása suhogó, dallamos hangot ad. A költési időt kivéve társaságkedvelő, néha igen nagy csapatba verődik össze.  

 

Hangja: különböző magasságú sziszegés. Régi nevével ellentétben nem néma, de csendesebb, mint a másik két faj.Európában sokfele előfordul. A teljesen vadon élők hozzáférhetetlen mocsarakban, tavakon tartózkodik. Jégmentes vizeken, tengerpartokon telel.

 

Magyarországon több helyen rendszeresen költ, illetve átvonul. Május hónapban költött fiókáit párjával közösen neveli. Az emberek közelségét adott esetben elfogadja, olykor élelmet koldul, illetve a kapott falatokat tisztes távolból elfogadja.

 

butykos-hattyu.jpgbutykos-hattyu-2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Tőkés réce

(Anas platyrhynchos) A leggyakoribb faj. A gácsér feje zöldes metál fényű, a nyakon fehér gyűrűvel, de csak párzási időszakban. "Nyugalmi" állapotában a tojóra hasonlít, csőre sárgás. A tojó egyszerű barna, fekete  mintázattal, csőre sárgásbarna. Részben vonul, a Dunán nagy tömegben telelnek át, ha nem fagy be. Csak a költés idejéra állnak párba. A gácsérok tavasszal mindíg új partnert keresnek. Már a szeptemberi vedlés után udvarolni kezdenek, októbert követően alábbhagy, aztán tavasszal folytatódik a szertartás és egészen májusig tart. A költési időszak márciusban, de inkább áprilisban kezdődik. A kotlás kb. 27 napig tart. Gyakorlatilag mindenevők.

 004.jpg

 


 

 

 

 

 

 

 

 

p5030016.jpg

 

 Szürke gém

 

 

115.jpg

 

Búbos vöcsök

 

117.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szárcsap5030020.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felhasznált irodalom:
Peterson Mountfort Hollom: Európa madarai (Gondolat, Budapest, 1986)

(fotók: Hachbold Gyula)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.